5 הבעיות הכי נפוצות שמתגלות בבדיקת א.ק.ג

לורה מולדובר

לורה מלדובר

עורכת תוכן ראשית, באז.

תוכן עניינים

אלקטרוקרדיוגרמה, המכונה בדרך כלל אק"ג, היא כלי אבחון חיוני המשמש רופאים לבדיקת הפעילות החשמלית של הלב. 

בדיקת אקג מפיקה תוצאות בצורה של סדרת גלים רשומים על נייר. על ידי בחינת גלים אלה, רופאים יכולים לזהות מגוון של הפרעות או מצבים בלב. במאמר זה, אנו מתעמקים בחמש הבעיות הנפוצות ביותר שמתגלות במהלך הבדיקה הנפוצה והחשובה הזו.

הפרעות קצב

הפרעות קצב, או קצב לב חריג, הן מהממצאים השכיחים ביותר בבדיקות א.ק.ג. הפרעות יכולות לנוע בין פעימות מיותרות שפירות למצבים מסכני חיים כמו פרפור חדרים.

הפרעת קצב מתבטאת בדפוסי קצב לא סדירים ב-EKG. דוגמאות כוללות פרפור פרוזדורים, שבו הפרוזדורים רועדים במקום להתכווץ ביעילות, וטכיקרדיה חדרית, המאופיינת בדופק מהיר שמקורו בחדרים. הפרעות קצב יכולות לנבוע ממחלות לב, חוסר איזון אלקטרוליטי ותרופות מסוימות, בין גורמים אחרים.

אוטם שריר הלב

אוטם שריר הלב, או בשם המוכר יותר – התקף לב – הוא מצב חמור שניתן לזהות באמצעות א.ק.ג. זה קורה כאשר עורק כלילי, המספק דם לשריר הלב, נחסם, וכתוצאה מכך נגרם מוות של רקמות עקב מחסור בחמצן.

א.ק.ג. של חולה עם התקף לב מראה לעתים קרובות דפוס הנקרא עליית מקטע ST, המשקף נזק לשריר הלב. התוצאות יכולות לעזור לקבוע את חומרת ומיקומו של האוטם, ממצאים חיוניים להתערבות וניהול בזמן.

איסכמיה

איסכמיה היא מצב של אספקת דם לא מספקת לשריר הלב, לרוב עקב היצרות העורקים הכליליים. אם היא לא מטופלת, איסכמיה עלולה להוביל להתקף לב.

ב-EKG, איסכמיה עשויה להופיע כירידה במקטע ST או כהיפוך גלי T. שינויים אלו מעידים על מחסור בחמצן לשריר הלב. עם זאת, חשוב לציין שלא כל השינויים האיסכמיים נראים בבדיקת א.ק.ג במנוחה, ולכן ייתכן שיידרשו בדיקות נוספות אם יש חשד לאיסכמיה.

חסמי הולכה

חסמים מתרחשים כאשר האותות החשמליים בלב מתעכבים או נעצרים לגמרי. אלה יכולים להתרחש בפרוזדורים או בחדרים. בהתאם לחומרת ולמיקום החסם, הטיפול יכול לנוע בין ניטור פשוט להשתלה של קוצב לב.

היפרטרופיה

זהן מצב של עיבוי שריר הלב, שעלול להתרחש בתגובה למצבים כמו יתר לחץ דם או מחלת מסתמים. היפרטרופיה יכולה להשפיע על החדרים או על הפרוזדורים. בבדיקה, היא יכולה להתבטא במתח מוגבר (גובה הגלים) ובשינויים בכיוון הגלים. היפרטרופיה של חדר שמאל, למשל, מראה לעתים קרובות גלי R גבוהים.

בדיקות נוספות שכדאי להכיר

בעוד שהמצבים שהוזכרו לעיל הם בעיות נפוצות שניתן לגלות ב-EKG, חשוב לזכור שהבדיקה היא רק חלק אחד מהפאזל באבחון בעיות הקשורות ללב. בשילוב עם הערכות אחרות כגון אקו לב, בדיקות מאמץ ובדיקות דם, אק"ג תורם לבדיקה קרדיווסקולרית מקיפה.

לדוגמה, במצבים שבהם ממצאי א.ק.ג אינם חד משמעיים, אקו לב יכולה לעזור לדמות את האנטומיה של הלב ואת תפקודו בפירוט רב יותר. באופן דומה, בדיקות מאמץ יכולות לגלות חריגות שעשויות להתבטא רק במהלך מאמץ גופני.

בנסיבות מסוימות, רופאים עשויים גם להזמין בדיקות דם למדידת רמות אנזימים או חלבונים שהגוף מייצר בתגובה לנזק ללב, כגון טרופונין. רמות גבוהות של סמנים ביולוגיים כאלה יכולים להצביע על התקף לב שהתרחש לאחרונה.

זכרו, בדיקות סדירות ותקשורת פתוחה עם הרופאים שלכם הם המפתח לשמירה על בריאות לב וכלי דם. אם יש לכם דאגות כלשהן לגבי הלב שלכם, אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי. בעולם רפואת הלב, גילוי והתערבות מוקדמים יכולים לעתים קרובות לעשות הבדל משמעותי בתוצאות, ואף להציל חיים.

סיכום

א.ק.ג. הוא כלי רב ערך בזיהוי וניהול של מצבי לב רבים. חשוב לציין, עם זאת, שהוא אמנם אינפורמטיבי ביותר, אך אינו חסין לטעויות. חלק מהמצבים עשויים שלא להופיע בבדיקה, ולפעמים ממצאים חריגים נמצאים בלב בריא לחלוטין. לכן, יש לפרש את ה-EKG תמיד בהקשר של הסימפטומים של המטופל/ת, ההיסטוריה הרפואית ובדיקות אחרות. 

In the EKG test

מה דעתם על התוכן? שתפו אותנו בתגובות >>

שווה לראות גם:

מוצרי טיפוח טבעיים

מוצרי טיפוח טבעיים

הביקוש למוצרים נקיים, ירוקים וברי קיימא הולך ותופס תאוצה, וגם תעשיית היופי והבריאות לא נשארת אדישה לכך. עם המודעות ההולכת וגדלה לתופעות הלוואי הפוטנציאליות של

קרא עוד »

אבנים בכיס מרה

על פי ארגון הבריאות העולמי, כ-10% מהאנשים בעולם סובלים מאבני מרה. בישראל, כ-200,000 אנשים מאובחנים מדי שנה עם אבני מרה. שכיחות אבני מרה גבוהה יותר

קרא עוד »
דילוג לתוכן